Neem met je leerlingen deel aan Eustory

Maak in 2014-2015 met je leerlingen een geschiedenisproject over het dagelijkse leven tijdens de eerste Groote Oorlog. Laat je bijstaan door een journalist van Belga en win fantastische prijzen en publiciteit via de wedstrijd Eustory van het BELvue museum.

In 2014 herdenken we het eerste grote internationale conflict op wereldschaal: honderd jaar Groote Oorlog 14-18. Publicaties en evenementen allerhande herinneren ons de strategische en militaire inzet en de politieke belangen van deze eerste Groote Oorlog.

Maar geschiedenis vind je niet enkel in boeken. Geschiedenis wordt vooral geleefd en beleefd door vrouwen, mannen en kinderen! Vele duizenden lieten het leven in deze oorlog. Vele duizenden werden voor altijd getekend door een leven in verdrukking, een leven tijdens de bezetting.

Historici maken voortdurend gebruik van getuigenissen en verhalen van mensen die gebeurtenissen hebben meegemaakt. Belga en BELvue slaan de handen in elkaar op zoek naar het verhaal achter het grote verhaal, het verhaal van mensen! Via de wedstrijd Eustory nodigen wij jou en je leerlingen uit om zelf die getuigenissen op te tekenen om zo het dagelijkse leven tijdens die eerste Groote Oorlog te laten herbeleven! Maar jullie doen dit niet alleen. Elke groep die de preselectie haalt, zal worden bijgestaan door een ervaren journalist van Belga en krijgt een beurs van 200 euro.

Geef je volgend jaar les aan leerlingen van de derde graad secundair onderwijs en heb je zin om met hen een heel schooljaar op zoek te gaan naar de échte verhalen achter de Groote Oorlog? Dan ben jij de leraar die wij zoeken! Dien een projectvoorstel in voor 30 september 2014! Haal je de preselectie – voor zien op 15 oktober - dan kan je met je klas na de herfstvakantie aan de slag.

Hoe deelnemen?

Via het aanmeldingsdossier op de website van Eustory schrijf je jou en je leerlingen in. Elk projectvoorstel moet kaderen in het thema “Het dagelijkse leven in België tijdens de bezetting in 1914-1918”. Je geeft een algemene beschrijving van jullie project en een tijdsbestek van de verschillende fases van jullie werk. Geef ook aan welke getuigen jullie willen ondervragen en welke bronnen jullie denken te onderzoeken. Uit de ingezonden kandidaturen selecteert een jury de beste projecten. Deze projecten mogen uiteindelijk deelnemen aan de wedstrijd (november 2014-april 2015) en krijgen een journalist als meter/peter. Bovendien ontvangt elk project  een beurs van 200€ om de kosten voor het project te helpen dragen.

Het project in 2014-15?

Van november 2014 tot april 2015 werk je met je klas (of een groep leerlingen) een origineel en creatief project uit rond een thema uit het dagelijkse leven in België tijdens de bezetting in 1914-1918. Alle facetten van het dagelijkse leven kunnen aan bod komen: school, voeding, vrije tijd, kinderen, vrouwen, het dagelijkse leven aan het front, communicatie, enz. Jullie zoeken contact met ervaringsdeskundigen of specialisten inzake het onderwerp. Jullie toetsen vervolgens hun verhalen aan de bredere historische context en werpen er een kritische blik op. Dit alles verwerken  jullie in een persoonlijk, origineel en creatief werk dat vernieuwend is. Alle middelen zijn toegestaan (tekst, klankreportage, video, blog, krant, …). We vragen enkel dat elk gekozen mediaformaat vergezeld wordt van een verklarende tekst van maximum 10 pagina’s.

Eustory 14-15, een speciale editie!
Mis deze ervaring niet!

Voor deze editie van de wedstrijd Eustory werkt BELvue samen met Belga. De journalisten van Belga ondersteunen actief de projecten waarvan ze meter of peter worden. Ze kunnen je helpen bij de toegang tot bepaalde  archieven, bij het schrijven van teksten, het interviewen van getuigen, het verwerken van die getuigenissen en het analyseren van bronnen, of indien nodig bij de montage van video of geluid.

Eustory 14-18 is de gelegenheid bij uitstek om jongeren te interesseren voor de geschiedenis, hen beter de maatschappij te doen begrijpen en hen te verrijken met nieuwe en interessante menselijke contacten!

Eustory 14-18 is een project van BELvue in samenwerking met Belga, Le Vif en Knack.